Hem » Spåren i landskapen » Fornlämningar och fynd

Fornlämningar och fynd

Från förhistorisk tid finns inga skrivna källor. Det är de föremål och fornlämningar som blivit kvar till idag som berättar för oss om hur det var då. Även från tidig historisk tid är det skrivna materialet magert och den arkeologiska kunskapen är därför av stor betydelse.

Idag är ca 25000 forn- och kulturlämningar kända i länet och i museernas magasin förvaras tusentals förhistoriska föremål. Varje år påträffas nya fornlämningar och fynd som gör att bilden av vår äldsta historia framträder allt tydligare.

Sveriges forn- och kulturlämningar finns i ett nationellt fornminnesregister. Registret heter Fornsök. Många lämningar som påträffats i samband med skogsåtgärder samt inom olika projekt, bl. a det rikstäckande projektet Skog och Historia finns i Skogsstyrelsens databas Skogens pärlor. I kommunerna har några fornlämningsmiljöer lyfts fram som representativa för respektive kommuns historia.

På hällarna vid Laxforsen i Öreälven påträffades 1998 länets andra hällristningslokal.
Stenyxan från Ankarsund är ett föremål som talar direkt till betraktaren. Den berättar bland annat om hantverks-skicklighet, fåfänga och finess.

Sveriges forn- och kulturlämningar finns i ett nationellt fornminnesregister. Registret heter Fornsök. Många lämningar som påträffats i samband med skogsåtgärder samt inom olika projekt, bl. a det rikstäckande projektet Skog och Historia finns i Skogsstyrelsens databas Skogens pärlor.

Länets museer har samlingar av föremål varav de flesta ligger i magasin och endast en mindre del exponeras i olika utställningar. I dag finns möjligheter att visa fotografier och beskrivningar av föremålen i samlingarna så här kan du nå de tre museernas kulturarvsdatabaser.

Västerbottens museums föremålsdatabas

Här får du tillgång till mer än 92 000 objekt som vi hittills registrerat och digitaliserat ur Västerbottens museums samlingar – och nya läggs ut successivt. Du kan titta i enskilda samlingar eller söka fritt utifrån dina egna önskemål. Genom vår nya kommentarsfunktion ger vi möjlighet – för dig som har kunskap om namn på personer, berättelser om platser, beskrivning av hur föremål har använts eller har andra minnen och berättelser – att lämna information till ett enskilt objekt.

Skellefteå museums samlingar

Skellefteå museums samlingar berättar vår historia. Från forntid till samtid, här finns allt möjligt som människor i Västerbotten brukat och bevarat för att vi skall minnas, lära och bättre förstå varandra och vår gemensamma historia. Här har du även möjlighet att bidra med kunskap, erfarenheter och minnen kring föremålen i museets samlingar. Du kan kommentera och göra tillägg till den information som redan finns och på så sätt höja värdet på vår kunskapsbank.

Skogsmuseets samlingar

Här kan du hitta fotografier och föremål som finns i samlingar på Skogsmuseet i Lycksele. Vi har hittills registrerat och digitaliserat cirka 15 000 poster i våra samlingar, som nu läggs ut successivt. Registreringen har utförts av olika personer vid olika tidpunkter, varför informationen och utförligheten kan variera, också beroende på vad som noterats när föremål eller fotografier tagits emot.

Rulla till toppen