Hem » Kontakt

Vi som arbetar med arkeologi

Vi som arbetar med arkeologi och kulturlandskap i Västerbottens län finns vid länsstyrelsens kulturmiljöenhet, Västerbottens museum, Skellefteå museum, Skogsmuseet i Lycksele, Skogsstyrelsen samt vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet.

Länsstyrelsen har till uppgift att ha tillsyn över kulturmiljövården i länet och beslutar i ärenden som hanteras enligt kulturminneslagen. Riksantikvarieämbetet är den centrala myndighet som har det nationella ansvaret för kulturmiljövården i landet.

Västerbottens museum i Umeå är ett länsmuseum med statligt uppdrag att samla, bevara, synliggöra och tillgängliggöra länets kulturarv.

Skellefteå museum har ett ansvar för den museala verksamheten och kulturmiljövården inom i huvudsak den norra länsdelen med Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner.

Skogsmuseet i Lycksele är ett kulturhistoriskt museum med ett länsansvar för skogs- och skogsbrukshistoria.

Arkeologiämnet ingår i Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet. Institutionen bedriver utbildning och forskning. Här finns också ett Miljöarkeologiskt laboratorium (MAL) som genomför olika analyser av förhistoriska miljöer och arkeologiska lämningar.

Arbetsbild från en arkeologisk undersökning på Umedalen i utkanten av Umeå.

Skellefteå Museum är ett länsdelsmuseum med verksamhet främst inom den norra länsdelen i Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner.

På Nordanå kulturområde, fem minuters promenad från Skellefteå centrum, ligger Skellefteå museum, inrymt i gamla läroverket. I byggnaden finns även utställningshallar, faktarum, café och butik. Kulturmiljöavdelningen vid museet ansvarar för arkeologiska undersökningar.

Kontakt:
Skellefteå Museum, Nordanå
Box 146
931 22 Skellefteå
0910-73 55 17
hemsida
olof.ostlund@skellefteamuseum.se

Skogsmuseet i Lycksele är ett kulturhistoriskt museum med länsansvar för skogs- och skogsbrukshistoria. Skogsmuseet ligger vackert på en halvö i Umeälven på hembygdsområdet Gammplatsen. Det är Lyckseles ursprungsplats, vilket gamla husgrunder och kåtatomer vittnar om.

Skogsmuseet är ett skogshistoriskt museum som visar och arbetar med skogsarbetets och teknikens utveckling – från yxa, såg och motorsåg till stora skotare och skördare. Här möter du människor som haft skogen som sin arbetsplats; timmerhuggaren, kockan, flottaren, samen, getaren, maskinföraren. Förutom skogliga föremål, filmer och fotografier, finns en unik samisk samling och en stor insektssamling i museets arkiv.
Museet genomför även arkeologiska undersökningar. Som exempel kan nämnas undersökningarna av kyrkstaden som ligger inom friluftsområdet. Det rikliga fyndmaterialet förmedlar intressant information om 16- och 1700-talets aktiviteter och kontakter inom regionen och med omvärlden.

Kontakt:
Skogsmuseet,
Box 176,
921 23 Lycksele
0950-379 45
hemsida
mikael.jakobsson@lycksele.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Myndighetens uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.

Många av länets forn- och kulturlämningar ligger i skogsmark och riskerar att skadas i samband med skogsavverkning. Skogsstyrelsen inventerar därför varje år skogsbrukets hänsyn till tidigare kända och registrerade kulturlämningar. Inventeringen genomförs på 400 avverkningar i landet.

Skogsstyrelsen drev det rikstäckande projektet Skog & Historia under åren 1997 – 2007. Skog & Historia var ett arbetsmarknadsprojekt där arbetslösa skulle inventera sin hembygd efter kulturlämningar. För att bedöma de lämningar som påträffades anställdes ett flertal arkeologer. Inom Skog & Historia-projektet registrerades en stor mängd forn- och kulturlämningar och Skogsstyrelsens arkeologer arbetar fortfarande med att besöka och bedöma fynden.

Kontakt
Skogsstyrelsen
Umevägen 1
92145 Lycksele
0950-57 69 66
hemsida
therese.sigmundsdotter@skogsstyrelsen.se

Västerbottens Museum i Umeå är länsmuseum med ansvar för hela Västerbottens läns kulturhistoria.

Museets främsta uppgifter är att samla, bevara, vårda och synliggöra kulturarvet för nutida och kommande generationer. På museet arbetar arkeologer, etnologer och konstvetare. Museet har också en omfattande verksamhet när det gäller arkeologiska utredningar och undersökningar. Till museet hör även friluftsmuseet Gammlia.

Kontakt:
Västerbottens Museum, Gammlia
Box 3183
903 04 Umeå
090-20 20 312
hemsida
berit.andersson@vbm.se

Länsstyrelsen är den myndighet som har till uppgift att tillvarata och samordna statliga intressen för att främja en regional utveckling. Myndigheten beslutar i ärenden som hanteras enligt kulturminneslagen.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar är källor till upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag för att vårda dem.

Den som planerar ett arbete som riskerar att påverka eller förstöra en fornlämning behöver söka tillstånd från Länsstyrelsen. Kontakta oss om ni hittar ett fornfynd eller påträffar en skadad fornlämning. Lagen som bland annat omfattar fornminnen, utgör ett starkt skydd och endast i undantagsfall kan länsstyrelsen ge tillstånd för ingrepp i en fornlämning. Avdelningen för kulturmiljö vid länsstyrelsen har ett nära samarbete med länets museer. Vi fördelar även arkeologiska uppdrag till företag.

Kontakt:
Länsstyrelsen Västerbotten
Kulturmiljö
901 86 Umeå
010-225 43 30
hemsida
dag.lantz@lansstyrelsen.se

Umeå universitet är den enda norrländska utbildningsplatsen för arkeologer. Utbildningen har funnits sedan 1975 och mycket av den norrländska forskningen har utförts av arkeologer verksamma här eller som fått sin utbildning vid universitetet. I dag ingår arkeologiämnet i en större institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier. Här finns också ämnen som filosofi, historia, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Vid utbildningen i arkeologi vid Umeå universitet får man en gedigen utbildning i nordeuropeisk arkeologi, vilket gör att man har möjlighet att få anställning inte bara i Norrland och Sverige utan också på den internationella marknaden. Utbildningen är såväl teoretisk som praktisk och endast här i Umeå ingår utbildning i miljöarkeologi.
Den som vill studera arkeologi kan följa Arkeologiprogrammet 180 hp eller studera enstaka Kurser.

Förutom heltidskurser i arkeologi finns också ett flertal nätkurser på både halv- och kvartsfart. Dessa kurser kan vara bra för den som vill testa vad arkeologiämnet är. Är man verksam i branschen eller arbetar som lärare är det ett utmärkt sätt att uppdatera kunskapsläget.

Vid Umeå universitet fokuseras den arkeologiska forskningen på förhistorisk och historisk tid i Europa och Norden. Här finns två speciella inriktningar: miljöarkeologi och arkeologiska studier av nordliga områden. Vi arbetar med fältarbeten, utgrävningar, exkursioner och laboratoriearbete inom olika forskningsprojekt såväl som inom vår utbildning. Miljöarkeologiska laboratoriet är en nationell resurs som möjliggör fördjupade studier av arkeologiska problem genom naturvetenskapligt grundade metoder.

Kontakt
Institutionen för idé- och samhällsstudier
Humanisthuset
Biblioteksgränd
901 87 Umeå
090-786 79 19
hemsida
peter.holmblad@umu.se

Rulla till toppen